Sagt om The Tall Ships Races:

Sørlandets største folkefest

The Tall Ships Races og Sail Training International

The Tall Ships Races – Den flotteste seilregattaen i verden!

Historien bak The Tall Ships Races

The Tall Ships Races er en regatta med lange tradisjoner, og ble første gang arrangert i 1956. Regattaen gikk den gang fra Torbay (England), og endte opp i Lisboa (Portugal).

Ideen til regattaen kom opprinnelig fra London advokaten Bernhard Morgan og sammen med flere andre høytstående engelskmenn ville de arrangere en regatta for å markere den endelige slutten for seilskutetiden, men ville samtidig at regattane skulle fostre godt vennskap og forståelse blant unge mennesker fra ulike land.

Komiteen Sail Training Association (STA) ble opprettet og hadde ansvaret for løpet. 20 seilskuter deltok i det første løpet fordelt på to klasser: de under og de over 100 tonn. Norske SS Christian Radich var blant de norske deltagerne, og kom på 2. plass. Meningen var at det bare skulle arrangeres en regatta, men arrangementet i 1956 blei en så stor suksess, at det siden har blitt arrangert, først annethvert år, deretter hvert eneste år.

Arrangøren har hatt ulike navn, som STA (Sail Training Association), ISTA (International Sail Training Association), men heter i dag Sail Training International (STI).Fra 1972 ble regattaen sponset av Cutty Sark Scotch Whisky, og fikk da navnet Cutty Sark Tall Ships’ Races. Dette sponsorsamarbeidet ble avsluttet i 2002, noe som igjen førte til navne endring og ble slik vi kjenner det i dag som The Tall Ships Races. Hovedsponsor i dag er byen Szczecin (Polen). Fra å være 20 deltagende skip i 1956, varierer antallet nå fra 70 – 100 deltagende skip hvert år, fordelt på fire ulike klasser, med 3-4 000 ungdommer fra over 30 ulike land.

 

Visjonen med The Tall Ships Races

The Tall Ships Races er en årlig internasjonal seilas med ungdom og for ungdom i regi av Sail Training International . Formålet med The Tall Ships Races er å gjøre det mulig for unge mennesker av alle nasjonaliteter å konkurrere sammen på havet, ved å seile, og å oppleve vennskap og utfordringer under selve konkurransen og arrangementene rundt.

Hvert år er 20 til 30 land representert med 70 til 100 skuter. Skutene varierer fra moderne seilbåter ned til 30 fot, til de store fullriggerne på mer enn 300 fot. Hvert år deltar cirka 4 000 unge gutter og jenter i alderen 15 – 25 år i seilasen. Seilasene består vanligvis av to regattaer og en distanse som kalles «Cruise in Company». Arrangementet starter vanligvis i slutten av juni og ender tidlig i august. Regattaen har vanligvis fire vertshavner.

Uansett i hvilken havn The Tall Ships Races flåten møtes, er organiseringen delt mellom Sail Training International og den enkelte vertsby / havn. Hver vertshavn har sin selvstendige organisasjon som skal håndtere arrangementet på en best mulig måte. De ulike vertshavnene er ansvarlige for underholdning og et spennende aktivitetstilbud for alle deltakere, samt legge forholdene til rette for en skikkelig folkefest! Kristiansand er èn av fire byer som skal arrangere The Tall Ships Races i 2015, de andre er Belfast, Ålesund og Ålborg.

 

Sail Training International

The Tall Ships Races og flere andre mindre seilaser for store seilskuter administreres av Sail Training International (STI). STI er en non-profit organisasjon, registrert som en stiftelse med medlemmer og aktiviteter over hele verden.

Målet med stiftelsen og dens aktiviteter er å utvikle og utdanne unge mennesker fra alle nasjoner, kulturer, religioner og sosial bakgrunn gjennom opplæring og erfaring i seiling. STI er registrert i England, med interesser over hele verden. Medlemmer er nasjonale seileropplæringsorganisasjonene i Australia, Belgia, Bermuda, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Italia, Latvia, Nederland, New Zealand, Norge, Polen, Portugal, Russland, Spania, Sverige, Storbritannia og USA.

The Tall Ships Races mål er å skape engasjement gjennom aktiv deltagelse i seiling. Organisasjonen oppnår dette ved å tilby en rekke aktviteter og tilbud, konferanser og seminar, konkurranser og events. Organisasjonen publiserer også informasjon via DVD og ulike tidsskrift.

For mer informasjon: www.sailtraininginternational.org

 

Norsk Seiltreningsallianse NSTA

NSTA er den norske avdelingen til STI. NSTA drives etter samme retningslinjer som STI, har eget styre og har representant i STI internasjonale organ.

For mer informasjon se www.nsta.no